Disenchantment – 'The Simpsons'-skaberens middelaldereventyr

'Disenchantment' er det nyeste projekt fra Matt Groening, manden der også gav os 'The Simpsons' og 'Futurama'. Serien foregår i det middelalderlige fantasi univers, Dreamland og følger den unge Prinsesse Bean og hendes venner. Det er så vellykket, at vores anmelder giver serien fem ud af seks stjerner.

Bean er en snarrådig og viljestærkt prinsesse, som forsøger at gå sine egne veje i en verden som forventer, at hun er og agerer på en bestemt måde. Hendes venner, Alfo og Luci, fungerer som hendes gode og dårlige samvittighed og giver karaktererne et virkelig morsomt samspil. Alfo er en godtroende Alf, som forlod alfelandet for at søge nye eventyr. Uanset hvor ond verden er imod ham, formår han altid at vende det til noget positivt. Dette står i slående kontrast til den ondskabsfulde, men virkeligt komiske dæmon Luci. Den lille sorte dæmon forsøger konstant at rode sine venner ud i ballade og lykkedes da også uheldigt ofte med sin plan. Til andres ulykke, men til hans store fornøjelse. Den herlige gruppe bærer mange ligheder med karakterer fra 'The Simpsons', men humoren er mere grotesk. På den front læner den sig mere op af 'Futurama'-serien.

Universet er fyldt med klassiske eventyrvæsner, som feer og kæmper. Overalt er der små fede karakterer og detaljer, som får det til at virke som en levende og interessant verden. Selvfølgelig er serien syltet ind i den sorte og ironiske humor, som vi kender den fra Matt Groenings andre produktioner. Serien er meget selvbevidst og gør konstant grin med sit eget univers, samt aktuelle problemstillinger fra vores verden. Den kommer gnidningsfrit omkring emner som religion, racisme, kønsidentiteter og familiefejder. Dog altid med et velment glimt i øjet.

I og med at serien er en Netflixproduktion bliver den ikke vist på tv. Dette betyder, at der ikke har været samme restriktioner på serien, som ved produktionerne af 'The Simpsons' og 'Futurama'. Begge serier betegnes som voksenunderholdning, men 'Disenchantment' har taget det begreb et skridt længere end sine forgængere. Serien er fyldt med vold, blod, druk, sex og stoffer. Alt sammen på en måde som ikke fjerner fokus fra humoren og historien, men snarere komplimenterer den. Det højnede niveau af det groteske har givet mulighed for at tage historierne endnu længere ud af de tangenter som de plejer at gå ud af. Dette skaber endnu større komiske øjeblikke, så når vi som seere møder prostituerede feer, racistiske rådyr eller kønsneutrale landevejsrøvere er grinene bare lige det større.

Animationsstilen er den klassiske Matt Groening-streg, som med sine kuglerunde øjne og store overbid kan genkendes på kilometers afstand. Det giver en følelse af, at man allerede er bekendt med universet, når man blænder op for det første afsnit, og stilen holder da også hele vejen, selvom den har mange år på bagen.

Alt i alt en virkelig vellykket og underholdende serie, der både udnytter sit bagland men ser fremad og står på egne ben. Er du fan af Matt Groenings arbejde er serien et must, og kan du lide sort komik må  'Disenchantment' ikke gå din næse forbi. Glæder mig allerede til sæson 2!